top of page
Mörkt trä

Skogsbad, vad är det?

Bada i sinnesintryck i naturen.

Ge dig själv tiden och upplevelsen att landa, känna in naturen och fylla på med ny energi. Naturen är en fantastisk resurs för återhämtning och rekreation. Jag guidar dig, naturen gör resten!

Fästpunkt 1
Mörkt trä
1616256946010.jpg
1616256770388.jpg

Så här går det till

Vi samlas i en liten grupp på överenskommen plats. Jag gör en introduktion och vi presenterar oss för varandra. Sedan går vi en vandring som kan variera mellan 1,5 – 3 km.

Vi går en sträcka och stannar sedan för att reflektera eller göra någon övning. Passet brukat ta ca. 1,5 - 2 timmar och vi avslutar tillsammans med en liten reflektion och återkoppling.

Mörkt trä
1616256946010.jpg

Naturen behöver dig och att du visar den din omsorg.

I naturen kan man känna att man är del av något större, det är inte mig som person det handlar om. Det är en kravlös plats där ingen ställer krav på din prestation, din effektivitet eller ditt utseende. Du är bra precis som du är!

Naturen är förutsättningen för vårt liv, vi måste vårda den med kärlek och respekt. En skog är inte bara träd utan en mängd organismer och individer som lever tillsammans i ett system där alla behöver varandra.  Skogen ger oss en känsla av sammanhang och kan bli en plats för balans, trygghet och stadga.

1616256897445.jpg
Mörkt trä
1616257090552.jpg
1616256946010.jpg

Hälsoeffekter

I dag är naturens påverkan på vår hälsa ett väl beforskat område i hela världen. De positiva effekterna är bland annat:

  • Minskad stress, naturkontakt sänker blodtryck och halten av stresshormon.

  • Bättre koncentrationsförmåga. Vi tänker klarare efter en naturvistelse, det gäller människor i alla åldrar.

  • Vi blir mer kreativa. Naturvistelsen ger effektiv återhämtning för hjärnan. När hjärnan får möjlighet att vila skapas utrymme för nya tankar och idéer. Det blir lättare att lösa problem.

  • Vi blir gladare! En naturvistelse minskar oro och negativa tankar.

  • Vi blir mindre sjuka, ja kanske rent av lever längre. Mindre stress och ökad fysisk aktivitet förbättrar hälsan och minskar risken för sjukdomar. Vi mår bra av dags-och solljus.

1616258368734.jpg

I vårt land är vi många naturälskare och var och en har sitt sätt att närma sig naturen. För att få ut mer av upplevelsen kan det vara bra att unna sig en guidad vandring. Om vi ska sätta namn på det vi ser, hör, doftar, känner och tar in, vår upplevelse, kan vi kalla det skogsbad, shirin-yoku, skogsmindfullness eller något annat.

1616257020780.jpg
Mörkt trä
1616258467550.jpg

Jag som guidar heter Caroline Brun!

Jag är född och uppvuxen på landet där ett liv nära naturen var en självklarhet. Att följa årstidernas gång med växter, djur och olika aktiviteter har lagt grunden i mitt liv. Jag har ägnat större delen av mitt liv att arbeta med folkbildning där jag träffat väldigt många trevliga människor. Jag har också jobbat med turism i olika former, allt från bussguide, stadsguide, turistbyråanställd, upplevelseguide till egen företagare. Jag har utbildningar från universitet, folkhögskola och andra aktörer. Under senare år har jag fokuserat på vandringar på tema hälsa, kultur eller lokalhistoria.

Välkommen att boka ditt skogsbad!

bottom of page